2 juni 2019

Blog #22 – 10 regels voor ethisch toerisme

Het idee voor deze blogserie ontstond tijdens een van mijn vakanties in Marrakech. Door de jaren heen heb ik gezien hoe het massatoerisme, buitenlandse investeerders en internationale touroperators een stempel op de historische medina gedrukt hebben. Overexploitatie van de publieke ruimte, vercommercialisering van authenticiteit, neo koloniale machtsverhoudingen en gentrificatie. Hoewel lokale bewoners en ondernemers in de eerste instantie kansen zagen om op hun eigen manier van het succes van Marrakech te profiteren, werd al snel duidelijk dat juist zij de grote verliezers zijn.

Ik begon me steeds sterker af te vragen of het eigenlijk wel mogelijk is om in dit deel van de stad te verblijven, zonder de lokale bewoners te benadelen. En zo ja, hoe dan? Aan de hand van persoonlijke observaties en gesprekken met bewoners, ondernemers, toeristen en vrienden in Marrakech heb ik antwoord op deze vragen proberen te vinden. Daar zijn deze 10 regels voor ethisch toerisme het resultaat van:

1. Zet je oriëntalistische bril af

Nee, je bevindt je niet in het verhaal van Aladdin en de dievenkoning en Marrakech is niet het decor van een duizend-en-een-nacht sprookje, maar een stad waar échte mensen wonen, leven en werken. Armoede en sociale ongelijkheid zijn geen bezienswaardigheden die je kunt aanschouwen, maar een keiharde realiteit die mensen dagelijks ervaren.

2. Slaap en eet bij lokale ondernemers

“Ha! Makkelijk!” zal je misschien denken, maar het vergt een sensitieve en onderzoekende houding van toeristen. Niet alle hippe restaurants zijn namelijk in het bezit van buitenlanders en de eigenaren van ‘authentieke’ eethuizen zijn niet altijd Marokkanen uit de buurt. Bij twijfel, gewoon even vragen.

3. Recreëer en tour met lokale gidsen

In reviews over reiservaringen in Marrakech worden toekomstige toeristen gewaarschuwd voor lokale ‘oplichters’. Uit voorzorg verkiezen zij daarom internationale touroperators boven lokale gidsen. Dat is een ironische keuze, want juist de internationale touroperators zijn de grootste schurken. Deze bedrijven verdienen maximaal aan het uitputten van de publieke ruimte, zonder financiële verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke consequenties te dragen.

4. Koop souvenirs bij lokale ondernemers van lokale makelij

Ik was met verbazing geslagen toen mijn taxichauffeur vertelde over de ‘opmerkelijke’ productieketen van sommige souvenirs in de medina. Ze worden in Europese landen geproduceerd, door buitenlandse ondernemers ingekocht, verscheept en vervoerd naar Marrakech om daar tegen Europese prijzen in de medina verkocht te worden. Over oplichting gesproken. Koop daarom bij voorkeur bij lokale ambachtslieden en artiesten.

5. Chaal a ghoya?!

Laat ik allereerste een hardnekkig misvatting ontkrachten: Marrakech is geen goedkope vakantiebestemming. Veel toeristen bezoeken de stad met de verwachting dat ze voor een paar euro als een koning kunnen leven. Dat is simpelweg niet waar. In Gueliz, maar ook in de historische medina zijn de prijzen haast naar Europese standaarden gestegen. Dat is vervelend voor toeristen, maar buitengewoon problematisch voor lokale bewoners en ondernemers.

Hoewel ‘afdingen’ onderdeel van de Marokkaanse verkoopcultuur is, beschouwen sommige toeristen dat haast als een vrijbrief voor het bieden van onredelijke bedragen. Ze maken van 1 of 2 euro soms een principekwestie of stellen dat lokale ondernemers maar beter op hun lage bod kunnen ingaan, want “iets is beter dan niets”. Please, don’t be this person. Machtsmisbruik is niet oké. Tijdens mijn vakanties houd ik er rekening mee dat ik soms te veel betaal, maar – binnen het redelijke – heb ik daar vrede mee.

6. Dit is geen safari-excursie

Beste witte toeristen, een wandeling door de historische medina is geen safari-excursie waarbij je zonder toestemming foto’s van ‘exotische’ mensen in hun natuurlijke habitat kan schieten. Begrijp je niet waarom? Ga dan terug naar punt 1.

7. Sluit je ogen niet voor ernstige uitbuiting en mensenhandel

Volgens schattingen van de Global Slavery Index zijn 85.000 mensen in Marokko slachtoffer van moderne slavernij. Daarnaast is ongeveer 1 op de 2 kwetsbaar voor ernstige vormen uitbuiting. Voorbeelden daarvan zijn arbeidsuitbuiting, gedwongen prostitutie en gedwongen bedelen. Hoewel de Marokkaanse overheid arbeidsinspecties in de informele sectoren financiert, blijven juist deze sectoren kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel. Wees daar bewust van en sluit je ogen niet. Het bezoeken van populaire buikdansshows lijkt misschien onschuldig, maar vrouwelijke buikdanseressen kunnen slachtoffer van uitbuiting en mensenhandel zijn.

8. Steun lokale initiatieven

Ondanks dat begrippen als ‘emancipatie’ en ‘duurzaamheid’ regelmatig voor commerciële doeleinden uitgebuit worden, zijn er een aantal kleinschalige lokale initiatieven die onze steun verdienen. Een daarvan is non-profit organisatie Amal. In het restaurant, dat tevens een opleidingscentrum is, krijgen kwetsbare vrouwen een opleiding tot kok en horecamedewerker aangeboden. Na afronding van het traject worden de deelnemers naar een betaalde baan in de restaurantbranche begeleid.

9. Neem de zorgen van lokale bewoners en ondernemers serieus

Lokale bewoners en ondernemers ervaren de impact van toerisme anders dan jij en ik. De populariteit van Marrakech heeft een prijsopdrijvend effect op de dagelijkse kosten voor wonen, leven en eten. Huizen van arme en kwetsbare gezinnen worden opgekocht en gesloopt om plaats te maken voor luxueuze boetiekhotels voor overwegend witte toeristen. Authentieke bewoners worden weggejaagd en verliezen hun huis, buurt en sociale netwerk. Met lede ogen zien zij de buurten veranderen. Het proces van gentrificatie kent geen genade en gaat razendsnel. Wanneer lokale bewoners en ondernemers wijzen op de negatieve consequenties van toerisme, dan luister je en neem je hun zorgen serieus.

10. Kies voor micro-activisme!

Toeristen wisselen graag ervaringen en belevenissen met andere toeristen uit. Dat is de perfecte aanleiding voor micro-activisme onder het genot van een glas Marokkaanse muntthee! De meeste toeristen zijn zich niet bewust van de negatieve impact die het massatoerisme op de historische medina heeft. Ze hebben geen kwade bedoelingen en zijn ‘gewoon’ op vakantie. Dat ze met hun aanwezigheid lokale bewoners en ondernemers benadelen realiseren ze zich vaak niet.

Doe daarom een beroep op hun morele verantwoordelijkheid. Daarvoor hoeven we ons op vakantie niet als een soort semi-humanitaire-ontwikkelings-werkers te gedragen, maar kleine bewuste keuzes kunnen al een verschil maken. Onderschat de kracht van micro-activisme niet. Misschien inspireer je daarmee iemand, die op zijn of haar beurt weer een ander inspireert.

Previous Post Next Post

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook interessant